Uw koopwoning verhuren en belastingen, welke fiscale gevolgen heeft verhuur

U wilt uw te koop staande woning verhuren om zo de dubbele lasten op te vangen? Er zijn verschillende regels met het verhuren van een koopwoning verbonden. Zo heeft u geen recht op (hypotheek)renteaftrek gedurende de verhuurperiode. U hoeft de ontvangen huur niet opgeven als inkomsten. Uw verhuurde woning geeft u in uw aangifte (inclusief schuld) op in box 3.

Gestopt met tijdelijk verhuren?

Nadat de verhuur is gestopt, heeft u weer recht op renteaftrek. Uw woning kan bij uw aangifte weer worden opgegeven in box 1.  Uw woning moet dan wel leeg te koop staan. Dit mag u doen gedurende max. drie jaar na het kalenderjaar dat u uw woning hebt verlaten.

Gestopt met tijdelijke verhuur later dan het derde kalenderjaar?

Als de verhuur van uw woning stopt na het derde kalenderjaar dat u uw woning hebt verlaten geeft u de woning en schuld op in box 3. Als uw (hypotheek)schuld lager is dan de waarde van uw huis, heeft uw overwaarde. Dit beïnvloedt de renteaftrek van de hypotheek van de nieuwe woning, namelijk door de eigenwoningreserve. Dit bedrag zijn de opgetelde overwaardes van uw verkochte huizen.

Voorbeeld

In 2009 heeft u een woning verkocht met een overwaarde van €12.500. In 2014 heeft u nogmaals een woning verkocht, met een overwaarde van €7.500. Uw eigenwoningreserve is opgeteld €20.000.

Uw nieuwe woning kost €220.000. Als u €220.000 leent is de rente over €200.000 (€220.000 – €20.000) in box 1 aftrekbaar. U mag over de €20.000 geen rente aftrekken, dit geeft u aan als schuld in box 3.

Vervallen regeling in 2015

Als de woning in 2015 nog steeds verhuurt blijft deze onderdeel van box 3. U hebt dan geen renteaftrek. Als de tijdelijke verhuur voor 31 december 2014 stopt dan behoort uw woning wel toe tot box 1 en heeft u wel recht op renteaftrek.

Wilt u meer informatie klik hier om ons een vraag te stellen. Om direct en vrijblijvend uw woning te huur aan te bieden klik hier.