, , , , , , Posted by on

Overeenkomst tussen Airbnb en Amsterdam

Amsterdam heeft een overeenkomst gesloten met de verhuurwebsite Airbnb. De hoofdstad is hiermee de eerste, buiten de VS, ter wereld die dit heeft gedaan.

In het zogeheten memorandum of understanding staat onder andere vastgesteld dat er een toeristenbelasting in rekening wordt gebracht bij iedereen die via de site een kamer of appartement boekt. Om illegale hotels te verbannen van de site geeft Airbnb ook inzicht in de verhuuractiviteiten.

De overeenkomst is belangrijk voor Amsterdam omdat stad al langere tijd de activiteiten van Airbnb probeert te reguleren. De website is bedoeld voor particuliere verhuurders en huurders die ergens goedkoop willen overnachten. Iedereen moet toeristenbelasting heffen bij logees, maar dit bedrag wordt vervolgens meestal niet afgedragen. Omdat de stad geen inzicht heeft in wie de kamers verhuurt, komen de verhuurders hier makkelijk mee weg. Dankzij de overeenkomst trekt de website vanaf 1 februari 2015 automatisch 5 procent toeristenbelasting af namens de verhuurder.

Bron: De Telegraaf